Installera solceller på huset

Har du bestämt dig för att installera solceller på ditt tak har du gjort en mycket bra investering, men innan du drar igång finns det några saker som är extra viktiga att ha i åtanke. Till att börja med är det viktigt att du är medveten om att du endast får köpa och montera solpanelerna själv. Själva installationen måste ske av en behörig fackman för att det ska bli korrekt utfört. Här berättar vi mer om vad som gäller och vad du bör tänka på.

Montera solceller vid husbygge/renovering

Oavsett om du bygger huset i läsande stund eller om det har stått många år kan du installera solceller på ditt tak. Solcellspaneler lämpar sig för de allra flesta tak och byggnader och producerar el som du kan både använda, spara och sälja vidare. Här nedan kan du läsa om några faktorer som är avgörande för resultatet.

1. Hitta bästa pris på solceller

Har du inte tittat runt på solcellsmarknaden innan kommer du troligtvis att få en liten chock. Priserna är högre än man kan tro, men i slutändan kommer du ändå att tjäna på din investering. Ditt pris för solceller varierar beroende på hur stor anläggning du vill ha och vart i landet du bor. Vi rekommenderar att du jämför priset från olika leverantörer innan du gör ditt val.

2. Takets livslängd

Högkvalitativa solcellspaneler står sig i ca 25 år. Det är en relativt lång livslängd och något som du bör ta hänsyn till innan montering. Här är det nämligen av ganska stor vikt att ditt tak har lika lång livslängd som solcellerna har. Annars kan det blir både krångligt och dyrt om taket behöver renoveras långt innan det är dags att byta paneler.

3. Installationen måste ske av en fackman

Vi förstår att det kan vara lockande att utföra arbetet själv, men sanningen är att solceller måste installeras av en fackman. Både växelriktare och kablar behöver monteras i en kanalisation eller i rör och panelerna måste placeras på ett visst sätt. Annars finns risk att de skaver mot varandra och orsakar en antändning.

För vem passar solceller?

I samband med renovering eller nybygge är det många som väljer att installera solceller på hustaket. Solcellsinstallationer är populärt hos de som tröttnat på de höga elpriserna och som vill kunna producera egen el för hushållet. Solcellspaneler bidrar inte bara till el som är billigare och mer miljövänlig, utan ger också en bra sidoinkomst om du väljer att sälja överskottet vidare.