Riv för att bygga nytt!

Är du på g att bygga ett nytt hus efter att ha rivit det gamla? Ett hus som ska rivas måste rivas korrekt och för det behövs en rivningsrobot eller demoleringsrobot som det också kallas. De flesta anlitar en rivningsfirma men du kan även göra jobbet själv om du är bekant med en rivningsrobot.

Så vad gäller när du ska riva ett hus? Det första du ska göra innan du skaffar en rivningsrobot är att ansöka om rivningslov. Det tillståndet krävs alltid om du ska riva ett hus inom en detaljplan som kommunen lagt upp. Ett rivningslov söks som många andra tillstånd hos din kommun. Där kan du prata med dem om du även behöver ett rivningslov om du ska riva vissa delar av en byggnad eller bara en liten del. Du kanske vill göra om en tillbyggnad eller bygga ett nytt hus på tomten där det gamla stod.

Tänk också på att du måste riva huset inom en viss tidsram, max två år efter beslutet togs och hela projektet måste vara klart inom fem år.

Planera din rivning

När du ska riva ett hus eller en del av din byggnad kommer det uppstå byggnadsavfall på tomten. Detta avfall måste forslas bort. En byggfirma som anlitas med en rivningsrobot brukar vanligtvis stå för en del eller hela delar av avfallet själva och det ingår då i priset när huset rivs. Det är byggherren som bär huvudansvaret för att detta sker. Om du dock ska riva huset själv så måste du se till att forsla bort det på egen hand. Detta kräver en del planering.

Ett bra första tips är att försöka beräkna mängden avfall samt vilket material det huvudsakligen rör sig om. Olika material och komponenter måste kastas på vissa ställen för att kunna återvinnas men också för att inte åsamka skada. Du får absolut inte blanda avfall då de tillsammans kan orsaka ännu större problem. Sortera gärna redan på plats genom att skaffa stora sopsäckar och containrar som är anpassade till just byggavfall. Då slipper du stå och kolla igenom allt vid sorteringsplatsen där du ofta är stressad. Har du en bil som kan transportera allt avfall sedan? Stora containrar är ingenting du tar på det lilla bilflaket, om man säger så. Även om du river själv kanske det vore en idé om någon annan forslade bort avfallet om du inte har fordon som kan göra det förstås.

Vad brukar det kosta att riva ett hus?

Allt beror naturligtvis på om du anlitar en firma eller inte. En rivningsrobot kan du ordna själv men det gäller att du vet hur man hanterar den och hur man går tillväga i resten av förloppet. En firma brukar ofta sätta ett fast pris på rivningen. För ett normalstort hus får du nog räkna med runt 50 000 kr men självklart kan du utnyttja ROT-avdraget och få sänkta kostnader. Kolla alltid om frakten ingår i priset.

Att riva och bygga nytt är ett kul projekt men det krävs planering och tålamod! Lycka till!