Bästa tipsen för en lyckad renovering

Det finns många saker som är viktiga att ha i åtanke när du planerar att renovera i ditt hus. En renovering är sällan ett litet projekt och därför är det viktigt att det blir rätt redan från start. Idag väljer många att renovera och bygga om för att höja fastighetens värde, men det kan också handla om att renovera för att förbättra livskvaliteten.

Oavsett varför du vill renovera är det viktigt att du planerar och att du är ute i god tid. Gör inte det klassiska misstaget att renovera i blindo. Med det menar vi att du bara börjar riva, förändra och bygga nytt, utan någon vidare eftertanke. Vi har tagit fram några punkter som fungerar som ett riktigt bra stöd inför din renovering och som gör det lättare att komma igång.

Renoveringstipsen du inte ska vara utan

1. Behöver du bygglov?

I vissa situationer kan det krävas bygglov för att du ska få bygga det du vill. Det kan t.ex. handla om att du vill bygga en helt ny byggnad på din tomt eller om du vill utöka den. Bygglov är även något som du behöver ansöka om i samband med att du vill sätta upp en mur eller ett plank. Kolla upp vad som gäller och vänd dig sedan till den kommun som du tillhör. Kom ihåg att en ansökan kan ta tid att behandla.

2. Undvik svartarbete

Det är lätt att man vill spara in på pengarna och därför väljer att anlita en hantverkare svart, men det är något som vi avråder dig från att göra. Att anlita svart ger mycket stora osäkerheter där problem kan uppstå om allt inte går rätt till. Det kan t.ex. handla om att du blir ersättningsskyldig om det skulle vara så att någon skadar dig eller att din försäkring inte gäller.

3. Planera din budget

Det är inte helt ovanligt att kostnaderna skenar iväg om du inte planerar din budget noga redan från start. När du räknar ut din budget är det viktigt att du tar med alla kostnader, från spikar till brädor och eventuella hantverkskostnader. Fundera även på hur du vill finansiera din renovering. Använder du dig av sparkapital eller behöver du ansöka om ett lån?

4. Kontakta en hantverkare i god tid

Inför större renoveringar eller renoveringar som kräver expertis är det viktigt att du redan tidigt i din planering hittar en bra hantverkare. Kontakta hantverkare som du vet med dig har fått bra recensioner och som är registrerade för F-skatt för ROT-avdrag. Här bör du även be om referenser från tidigare kunder och se till att hämta in offerter från flera olika företag. På så sätt kan du jämföra priserna och bestämma dig i lugn och ro.