Bli av med byggdamm efter renovering

Har du byggt nytt eller renoverat i ditt hem? Då har du säkerligen en hel del byggdamm liggandes. Skillnaden på byggdamm och vanligt damm är att byggdamm letar sig in i precis varenda skrymsle och vrå, medan vanligt damm lägger sig i tussar. Då byggdammet är mycket fint är det också lätt att det flyger runt i luften medan du dammar, vilket innebär att rummet (eller hemmet) snabbt kommer bli dammigt igen – även efter en ordentligt städning.

Det finns dock sätt som du snabbt och enkelt kan bli av med ditt byggdamm. Det bästa är att anlita en städfirma som Qleano, som erbjuder professionella städningar till ett bra pris. Med hjälp av Qleano kan du bli av med byggdammet efter bara en städning och har samtidigt möjlighet att använda RUT-avdraget.

Så blir du av med byggdammet hemma

Det är dock inte alla som vill eller har möjlighet att anlita en städfirma för att bli av med damm efter ett husbygge eller renovering. Tillhör du en av dessa kommer du att behöva lite smarta knep på vägen som underlättar arbetet. Här nedan har vi listat bra tips att ta till som gör städningen lättare.

Börja med grovstädning – Ett mycket vanligt misstag är att detaljstäda ett rum i taget, men detta leder vanligtvis bara till att dammet förflyttar sig till olika rum. Det bästa du kan göra är således att först grovstäda hela bostaden. Köp några stora svarta sopsäckar och lägg ner allt avfall och alla soppor. Du behöver ut ut skräp innan du kan börja städa byggdamm på ett effektivt sätt.

Dammsug med en gammal dammsugare – Använd inte din vanliga dammsugare till att dammsuga upp byggdamm, eftersom du kan komma att behöva kasta den efter användning. Satsa istället på en gammal dammsugare som du inte bryr dig om. Orsaken till detta är helt enkelt för att byggdamm inte lämpar sig så bra med vanliga dammsugare och kan gå sönder efter användning. Har du möjlighet att hyra in en riktig byggdammsugare ligger du i framkant.

Ventilation – Byggdamm gömmer sig lätt. Inte bara på de ställen där det syns, utan gärna i ventilationen, en plats som många glömmer att rengöra. Rengör du inte ventilationen finns det risk för att dammet skickas tillbaka ut i hemmet och du får andas in otrevliga partiklar över tid. I de flesta fall räcker det med att torka av utsida och dammsuga insida i den mån det är möjligt.