Så väljer du rätt hantverkare

Oavsett om du planerar att bygga ett hus, bygga en altan, renovera badrummet eller vill konvertera källaren till ett TV-rum är det viktigt att du tar hjälp av en professionell hantverkare. En hantverkare har inte bara tillgång till rätt typ av verktyg, utan har också kunskapen, utbildningen och erfarenheten som krävs för att klara av uppgiften på ett fackmannamässigt sätt.

I Sverige finns det gott om riktigt bra och seriösa hantverkare att välja mellan, men det finns också många blufföretag som inte har rätt utbildning eller behörighet. När du ska välja en hantverkare är det mycket viktigt att du inte bara efterfrågar offerter för att få en tydlig och klar prisbild, utan att du även har koll på försäkringar, F-skatt, referenser och hantverkarens behörighet.

F-skatt och försäkringar

Se till att du väljer en hantverkare som har sina papper i ordning. På Råd&Rön kan du hitta bra information om hantverkare och företag, som hjälper dig att välja rätt. Den hantverkare som du väljer ska kunna erbjuda en trygg ansvarsförsäkring och betala F-skatt så att du kan nyttja ROT-avdraget.

Behörighet och utbildning

Anlita aldrig en hantverkare som inte har bevisad utbildning och behörighet för uppgiften. Det kan sluta med att du får ett resultat som du inte är nöjd med eller som kommer att innebära problem för dig i framtiden. Kontrollera utbildning redan innan du efterfrågar en offert.

Referenser och offert

En professionell och seriös hantverkare ska kunna erbjuda dig kostnadsfri offert och kontaktinformation till referenskunder. Detta är dock något som du själv kommer behöva efterfråga. Se till att ta in offerter från flera företag och kontakta de referenser som du har fått. Finns inga referenser bör du undvika hantverkaren i fråga.