Bästa tipsen för billigare husbygge

Drömmen om att bygga ett alldeles eget hus är det många som delar, men många delar också den oro som uppstår när det är dags att titta på kostnaderna. Att bygga ett hus är ett mycket stort projekt som har sina upp- och nedgångar. Att vara lite extra orolig över oförutsedda utgifter är således inte konstigt.

Att få en bra överblick över alla kostnader är inte det enklaste. Kanske har man en ganska snäv budget och vill försöka bygga ett hus till så rimligt pris som möjligt. Vad är det då för saker som är viktiga att ha i åtanke för att man ska kunna bygga ett hus som är bra och stabilt – men till bästa möjliga pris? Här nedan kan du läsa om våra absolut bästa tips och råd som gör en enorm skillnad på husbudgeten.

1. Välj rätt tomt från start

Genom att välja ”rätt” tomt från start kan du spara in stora kostnader på markarbete. Titta på vilka förutsättningar tomten har och vilket arbete som kommer behöva göras. Lyckas du hitta en plan tomt ligger du i framkant. Dessa tomter ger dig nämligen betydligt lägre byggkostnader, eftersom det är billigare att gjuta en grund på en redan plan platta. En tomt med många olika nivåer kan förvisso vara billigare i inköp, men detta kommer du sedan att gå back på när det är dags att plana ut tomten så att ditt hus kan stå som det ska.

2. Hyr verktyg istället för att köpa

Ett mycket smart sätt att spara pengar på husbygge är genom att hyra verktyg istället för att köpa. Det gäller även när det kommer till maskiner. Du kan hyra minigrävare för att sköta markentreprenaden själv eller hyra hammare, såg, borrar och liknande. Fördelen med att hyra minigrävare är att du sparar in väldigt mycket pengar och har dessutom möjlighet att hyra den så länge du behöver. Vi rekommenderar att du hyr minigrävare från en professionell firma i ditt område som erbjuder ett bra utbud av grävare i olika storlekar.

3. Valet av husdesign är avgörande för priset

Att utforma huset är kanske den roligaste delen och det är också här som du kan göra de kanske största besparingarna. Något som många inte är medvetna om är att ett rakt hus blir billigare att bygga än ett hus som har många olika vrår och vinklar. Tittar vi t.ex. på takkupor så är dessa oftast mycket snygga och får ditt hus att se lyxigare ut. Samtidigt blir det också en detalj som fördyrar huset avsevärt.

4. Fokus på insidan

Det är inte bara utsidan av huset som ska planeras för att det ska bli så billigt som möjligt, utan även insidan. Här rekommenderar vi att du planerar huset på ett sådant sätt att rördragningarna hamnar så nära varandra som det går. Det kan till exempel handla om att du lägger badrummet, tvättstugan och köket i nära anslutning till varandra. Ju mindre rördragning som behövs, desto mindre mängd material och desto mindre arbetstid och pengar.